Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az alábbi függvénynek mi a zérushelye és miért?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
545
Ha lehet akkor levezetéssel kérném.

x*ln*x^2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Mi az a csillag az ln után?

Ha nincs ott, csak az ln előtt, akkor legalább egy gyököt (zérushelyet) tudsz mondani?
Módosítva: 7 éve
0

> mert az x^2 az ln alapja.
Nem igaz, az ln alapja e. Ami mögötte van, azt argumentumnak szokták nevezni (és sok függvénynél zárójelbe teszik).

`x·ln\ x^2=0`

Először kikötéseket kell tenni:
Mivel a logaritmus csak pozitív számokra van értelmezve, ezért ezt a kikötést kell tenni:
`x^2 > 0`
Ez minden `x ≠ 0` valós számra igaz, tehát az a kikötés, hogy `x ≠ 0`.

Egy szorzat akkor nulla, ha bármelyik tényezője nulla. Most a kikötés miatt `x` nem lehet nulla, ezért csak a második tényezővel kell foglalkozni:
`ln\ x^2=0`
Tudjuk, hogy csak az 1-nek a logaritmusa nulla, ezért
`x^2=1`
aminek két megoldása van:
`x_1=1`
`x_2="-1"`
Módosítva: 7 éve
0