Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kristályvizes oldat

Főoldal » Középiskola » Kémia
618
132 g 0,85 n/n%-os Na2C 3 oldatot készítenek kristályvizes só bemérésével. Hány g 10 kr.
vizes sóra és vízre van szükség az oldat elkészítéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

`M_(Na_2CO_3*10 H_2O)` = 286 `g/(mol)`

100 mol oldatban van 0.85 mol `Na_2CO_3` és (100-0.85=)99.15 mol víz

Ez grammban

`0.85*106`= 90.1 g `Na_2CO_3` és `99.15*18`=1784.7 g víz

Ez összesen 90.1+1784.7=1874.8 g oldat

1874.8 g oldatban van 90.1 g `Na_2CO_3`, ami `90.1/106*286`= 243.1 g kristályvizes `Na_2CO_3`-nak felel meg.

132 g oldatban van `132/1874.8*243.1`=17.12 g kristályos `Na_2CO_3` és 132-17.12=114.88 g víz

Az oldat elkészítéséhez 17.12 g kristályos `Na_2CO_3`-ra és 114.88 g vízre van szükség.
Módosítva: 7 éve
0