Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - arányosság

Főoldal » Általános iskola » Matematika
623
Egy felhőkarcoló 9 emeletének ablakait 19 óra alatt tisztította meg 4 ember. A főnök gyorsítani akarja a munkát, ezért még beállít 5 hegymászót a munkába. Mennyi idő alatt végeznek 65 emelettel?
Kérlek segítsetek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
4 ember -> 9 emeletet -> 19 óra alatt
Itt egyenes arányosság van az emeletek száma, és az idő között. (Minél több emelet, annál több idő).
Illetve fordított arányosság van az emberek száma, és az idő között. (Minél több ember, annál kevesebb idő).

+5 emberrel:
9 ember -> 9 emeletet -> X óra alatt
X = 19 * (4 / 9) = 8.444 óra alatt

65 emelettel számolva:
9 ember -> 65 emelet -> Y óra alatt
Y = 8.444 * (65 / 9) = 60.987 óra alatt végeznének
0