Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer megoldása új ismeretlen bevezetésével.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1096
Sziasztok! Le tudnátok nekem vezetni ennek az egyenletrendszernek a megoldását? A feladat azt kéri, hogy új ismeretlen megoldásával oldjuk meg.

x+y+xy=23
126/xy=x+y
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
x+y=a
és
xy=b

helyettesítéssel.

a+b=23
126/b=a

`126/b` + b = 23

`b^2`-23b+126 = 0

`b_1` = 9
`a_1` = 14
`b_2` = 14
`a_2` = 9

x+y = 9

xy= 14

ugyanígy másodfokúra rendezed `x_1` = 2, `y_1` = 7 és fordítva.

x+y=14

xy=9

Ott is kijön `x_3`,` y_3`, `x_4` és `y_4`.
1