Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
594
A Kepler-távcső csomagolásához 71 cm magam körhenger alakú dobozokat készítenek. A henger palástja egy színes téglalap, melynek az egyik oldala a henger magassága, másik oldala 18.84 cm. A dobozt műanyag lapokkal zárják l.

a, Mennyi műanyagból készült záró körlapok együttes területe?


b, Hány négyzetdeciméter egy ilyen doboz felszíne?

c, Hány köbdeciméter a doboz térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
El tudod képzelni ezt a hengert? Mi lesz belőle, ha a hengert felvágod és kiteríted?

Biztos van otthon vécépapír középső papírhengere, ami megmarad, ha elfogy róla a papír. Keríts egy ilyen papírhengert és egy ollóval vágd végig az oldalánál a tengellyel párhuzamosan, aztán terítsd ki. Egy téglalap lesz belőle. Az egyik oldala a henger magassága (ott vágtad el), a másik oldala meg mi volt eredetileg? Ugye az volt a henger kör alakú alapja. Annak a körnek a kerülete valójában a kiterített téglalap másik oldala.

Szóval itt is a hengerpalást (ami egy téglalap kiterítve) egyik oldala az eredeti henger magassága (vagyis 71 cm), a másik oldala meg (ami 18,84 cm) az eredeti kör kerülete.

Vagyis a műanyag körlap kerülete 18,84 cm:
`K=2rπ = "18,84"`
Ebből ki tudod számolni a kör sugarát.
Abból pedig ki tudod számolni a kör területét: `T=r^2π`, számold ki.
Ennek a duplája a két körlap területe, ez a válasz az a) kérdésre. Négyzetcentiméter lesz a mértékegysége.

b) A felszínben benne van ennek a két körlapnak a területe, valamint a palást területe.
A palást területe egyszerű: az egy téglalap, tehát a terület 71·18,84 cm². Számold ki.
Aztán add össze ezeket.
Végül át kell váltani a cm²-t dm²-be. Azt ugye tudod? 100 cm² = 1 dm²

c) A henger térfogata:
`V=A·m`
ahol `A` az alapkör területe, amit az előbb kiszámoltál mint `T`, `m` pedig a henger magassága, vagyis 71 cm.
Ha a körlap területe cm² volt és beszoroztad cm-rel, akkor cm³ lesz a térfogat. Azt dm³-be kell átváltani: 1 dm³ = 1000 cm³
0