Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lendület

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1002
Ismét elakadtam egy hasonló típusú feladatban. :(
Két korcsolyázó halad egymással szemben. A balról érkező tömege 86 kg, sebessége 51,48 km/h, a jobbról érkező tömege 76 kg. Amikor találkoznak összekapaszkodnak és így haladnak tovább közösen 3,181 m/s sebességgel. A jobbra mutató irányt tekintjük pozitívnak. Mennyivel változott meg a jobbról érkező korcsolyázó mozgási energiája kJ-ban megadva?
Amiket kiszámoltam:
p=(m₁+m₂)*v₃=515,322
v₂=515,322/76=6,78...
E₁=1/2*76*6,78²=1747,383972
E₂=1/1*86*3,181²=819,...
E=E₁-E₂=926,948928 J, ami 0,926 kJ
De sajnos nem jó, és most nem az előjellel van baj.
Kezdek félni a holnaputáni vizsgától... :/
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
lendület
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Szerintem arról van szó, hogy csak az egyiknek kell az energiaváltozása, szóval visszafele is 76 kg tömeggel kell számolni. Először haladt 76 kg tömegével a kiszámolt sebességgel, ütközés után is a saját tömege van, igaz, hogy összekapaszkodva haladnak tovább, de saját mozgási energiája a saját tömegére és a közös sebességére vonatkozik (Az előző feladatnál ugyanis a rendszer (két korcsolyázó) energiáját kérdezi).
0

Ha jól értem, jobbra haladnak tovább közösen (mert 3.181 pozitív)
`p_1=m_1·v_1=...` ez pozitív, olyan 1230 kgm/s
`p_2` negatív, de nem tudjuk
`p_"együtt"=...=515...` ahogy számoltad. Ez is pozitív
---
`p_"együtt"=p_1+p_2` a lendületmegmaradás miatt
`p_2=p_"együtt"-p_1=...` számold ki, negatív tényleg.
`v_2=p_2/m_2=...` kb. -9 m/s

`ΔE=1/2·m_2·(v_"együtt"^2-v_2^2)` negatív lesz
1