Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki aki ért a matek feladatok megoldásához, segítene nekem ezeknek a feladatoknak részletes levezetésében /megoldásában ábrákkal, és a válaszok indokolásában?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1119
5:Forgáshenger alakú,60 cm átmérőjű,5m hosszú henger alakú fatörzsből oly módon készítenek négyzetes hasáb alakú gerendát,hogy a kapott hasáb alaplapja a lehető legnagyobb legyen-Mekkora a fagerenda térfogata?Hány % a veszteség a fűrészekés során?
6:Mekkora a vascső tömege,ha hosszúsága 2m,belső átmérője 4cm,a falvastagsága 3mm,a vas sűrűsége 7,42 kg/dm3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
5.

A négyzet átlója lesz a henger átmérője.

60 cm átló esetén a négyzet alapja: a=`(átló)/root()(2)`= 42.43 cm

A henger térfogata:

`V_(henger)`= `(d^2*pi)/4*m`= `(0.6^2*3.14)/4*5` = 1.413 `m^3`

A hasáb térfogata:

`V_(hasáb)` = `a^2*m`= `0.4243^2*5`= 0.9 `m^3`

A veszteség 1.413-0.9= 0.513 `m^3`

A veszteség %-ban: `0.513/1.413*100`= 36.3%

6.

Váltsuk át dm-be, hogy átláthatóbb legyen:
`r_b`=0.2 dm (a beslő átmérő fele).
`r_k`=0.23 dm (a belső átmérőhöz hozzájön a falvastagság), l=20 dm

A vascső térfogata, ha tömör lenne:

`V_(külső)` = `r^2*pi*l`= `0.23^2*3.14*20` = 3.32 `dm^3`

A benne levő levegő térfogata:

`V_(belső)`= `0.2^2*pi*20` = 2.512 `dm^3`

A kettő különbsége a vascső térfogata: 3.32-2.512= 0.808 `dm^3`

A vas tömege: `m= rho*V`=`7.42*0.81` = 6 kg
0