Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletes körmozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
2882
12 óra után mennyi idő múlva lesz az óra nagy- és kismutatója merőleges egymásra?

Illetve:

Hányszor nagyobb az óra mutatóinak szögsebessége a Föld forgásának szögsebességénél?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Jelölések:
`ω_k: `kismutató szögsebessége
`omega_N: `nagymutató szögsebessége

`omega_k = (360°)/12` - egy teljes kört 12 óra alatt tesz meg

`omega_N = (360°)/1`- egy teljes kört 1 óra alatt tesz meg
Ha a mutatók délben - fedésből indulnak, a nagymutató "előreszalad", így a következő egyenlet írható fel:
`omega_k·t+90° = omega_N·t`
amelyből
`t = 9/33 h = 16,36364 min`

`omega_(Föld) = (360°)/24`

így a kismutató esetében: `(omega_k)/(omega_(Föld)) = ((360°)/1)/((360°)/24) = 24`

a nagymutató esetében: `(omega_N)/(omega_(Föld)) = ((360°)/12)/((360°)/24) = 2`
1