Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
865
Sziasztok!
Meg tudná nekem mondani valaki, hogy mit rontok el ebben a feladatban?
18,75 N jön ki, de a rendszer nem fogadja el.
Két összekötött test az asztalon nyugszik. Az asztal széléhez közelebbire vízszintesen kötelet kötünk, majd arra csigán keresztül egy 3,9 kg tömegű testet akasztunk. Mekkora nagyságú erő ébred a csigán átvetett kötélben, ha az asztal széléhez közelebbi test tömege 5,0 kg, a másiké 1500 g? (A kötél nyújthatatlan.)
Előre köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
dinamika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
gondolom nincs surlódás.
Az egész mozgó rendszer tömege:
`m=m_1+m_2+m_3`
Ez valamekkora gyorsulással mozog. Az asztalon lévők vízszintesen, a harmadik függőlegesen gyorsul, de a gyorsulás nagysága egyforma (mert a kötél nem nyúlik).
`F=m·a`
ahol `F` a teljes rendszerre ható külső erő, ami nem más, mint a harmadik (felakasztott) test súlya:
`m_3·g=m·a`
`a=m_3/m·g`

A csigán átvetett kötélben lévő erő (`F_k`) gyorsítja az asztalon lévő két testet:
`F_k = (m_1+m_2)·a`
`F_k=(m_1+m_2)·m_3/m·g`

Ez olyan 24 N körül van.

Neked hogyan jött ki 18? Anélkül nem tudom megmondani, mit rontasz el.
1