Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, oldhatóság, 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
810
1. Hány dm^3 1,16 g/cm^3 sűrűségű, 27 tömeg%-os salétromsavoldat és víz szükséges 4 dm^+ 1,115 g/cm^ sűrűségű, 27 tömeg%-os salétromsavoldat készítéséhez?

2. Telített-e a 20°C-os, 24 tömeg%-os kálium-klorid-oldat, ha ezen a hőfokon 100 g víz 34 g kálium-kloridot képes feloldani?

3. Hány gramm cukrot oldjunk fel 1 dm^3 vízben, hogy 60°C-on telített oldatot kapjunk?
A cukor oldhatósága ezen a hőfokon 321 g/dm^3, az oldat sűrűsége 1,205 g/cm^3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, 9.osztály, oldhatóság
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
A végső oldatunk 4 `dm^3`, aminek a tömege m=`rho_v*V_v`= 4*1.115= 4.46 kg

100 g oldatban van 20 g `HNO_3`

4.46 kg oldatban van `4.460/100*20`= 0.892 kg `HNO_3`

Ez a salétromsav mennyi kiindulási oldatban van?

A kiindulási oldatunk 27 tömeg%-os, azaz 100 g oldatban van 27 g `HNO_3`

Mennyi g oldatban van 0.892 kg `HNO_3`?

x= `0.892/27*100`= 3.304 kg

Az oldat térfogata:

V=`m/rho`= `3.304/1.16` = 2.85 `dm^3`

A víz mennyisége:

4.46 - 3.304 = 1.156

Az oldat elkészítéséhez 2.85 `dm^3` salétromsavoldat és 1.156 `dm^3` víz szükséges.


2. Az oldhatóság:

134 g oldatban van 34 g KCl

100 g oldatban van `100/134*34`= 25.37g KCl

A telített oldat 25.37 %-os, a mi oldatunk kevesebb, az oldat nem telített.

3.
1 `dm^3` oldatban van, aminek a tömege (m=`rho`*V=) 1205 g van 321 g cukor
a többi víz (1205-321=)884 g

884 g vízben feloldódik 321 g cukor

1000 g vízben feloldódik `1000/884*321` = 363 g cukor

363 g cukrot oldjunk fel.
0