Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi - mértani sorozat 2.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1140
Egy mértani sorozat harmadik tagja 12, ötödik tagja 3. Adja meg a sorozat első tagját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozat, mértani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A mértani sorozat első tagja `a_1`, hányadosa q.

A harmadik tag:

`a_1*q^2`=12

Ötödik tag:

`a_1*q^4`=3

osszuk el egymással a két egyenletet (2./1.):

`q^2`= `1/4`

Helyettesítsük vissza az elsőbe:

`a_1*(1/4)`= 12

`a_1` = 48
0