Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Puska visszarugásának sebessége.

Főoldal » Középiskola » Fizika
562
Sziasztok! Segítene valaki megoldani az alábbi feladatokat, úgy hogy azt is leírja, hogy mi hogy jött ki(levezetéssel)? Mert nem találom sehol sem.

1. Feladat:
Egy puska v1 sebességgel (720m/s) lő ki egy m1 (40g) tömegű lövedéket. Mekkora sebességgel rúg vissza a puska, ha annak tömege m2 (10kg)?

2. Feladat:
Egy puska v1 sebességgel (500m/s) lő ki egy m1 (10g) tömegű lövedéket. Mekkora sebességgel rúg vissza a puska, ha annak tömege m2 (5kg)?

Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Használd a lendületmegmaradás tételét!

Kezdetben az összes lendület 0 volt.
Egyik irányba v1 sebességgel indul egy m1 tömegű test, akkor ellentétesen is ekkora lendület keletkezik az m2 tömegű testre vonatkoztatva.
vagyis m1·v1+m2·v2=0
Behelyettesítve az első feladat adatait
0,04 kg·720 m/s + 10 kg · v2 = 0
28,8 (kg·m)/s= - 10 kg · v2 ahonnan v2 = -2,88 m/s

A mínusz arra utal, hogy az m1 tömegű test mozgásirányával ellentétes irányba indul a test.

A másik feladat is hasonló elv alapján megoldható!

A második feladat megoldása -1 m/s
Módosítva: 7 éve
1