Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikaaaaa

Főoldal » Általános iskola » Fizika
829
A labdát megemeljük egy emeloruddal. A láda és a forgástengely közötti erőkar 0.1m, a kezünk és a forgástengely között erőkar 0,8 méter az általunk kifejtett erő 240 Newton a labdára ható erő 1920 mekkora az általunk kifejtett erő forgatónyomatéka Mekkora a labdára ható erő forgatónyomatéka mit tapasztalunk
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Blanka: nem labda, láda. A labda legurulna...

Kell egy rajzot csinálni! valami ilyesmi:
https://cms.sulinet.hu/get/d/33772779-a6b6-429c-b0ba-326cf098b29b/1/6/b/Normal/EGYGEP1_KEP-3-22.jpg
(itt is labdának látszik a láda :) Te ládának rajzold.)

A forgástengely van a bal szélen alul, mi a jobb szélen felül emeljük a rudat.
A láda erőkarja `k_1="0,1"\ m`
A kezünk erőkarja `k_2="0,8"\ m`
Az általunk kifejtett erő `F=240\ N`
A ládára ugyanakkora erő kell hasson, mint amennyi a súlya, mert nyuigalomban van az egész (tartjuk). Vagyis `G=1920\ N`

Minden adat megvan, már csak ki kell számolni a forgatónyomatékokat. Az pedig így megy:
`M=F·k`
vagyis össze kell szorozni az erőt és az erőkart.
`M_1 = G·k_1=...` a láda forgatónyomatéka
`M_2 = F·k_2=...` az általunk kifejtett forgatónyomaték

Ha jól szoroztál, ugyanaz kellett kijöjjön.
Mit tapasztalunk? Mivel a két forgatónyomaték egyforma, ezért nem fordul el tovább a láda a forgástengely körül, áll az egész rendszer, nyugalomban van minden.
0