Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oszthatósági feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
636
Sziasztok. Kérem szépen segítsen valaki, mert egyáltalán nem tudom, hogy hogyan kell megcsinálni. Köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Hát a kétjegyű számnál ugyanannak kell az y és az x helyén állnia. Ha oszthatóságról van szó akkor ugye akkor osztható valami 3-mal ha a számjegyek összege is osztható 3-mal.
Az én számjaim:(persze ha leveszed a 3-as előtagot úgy is jó a megoldás kivéve a 300-nál):
300, 312, 315, 318, 321, 324, 327, 330, 333, 336, 342, 345, 348, 351, 354, 357, 360, 363, 366, 369, 372, 375, 378, 381, 384, 387, 390, 393, 396, 399
0

Az `(a;b)=c` jelölés azt jelenti, hogy `a`-nak és `b`-nek a legnagyobb közös osztója `c`.
Tehát most `bar(3xy)`-nak és `bar(xy)`-nak a legnagyobb közös osztója 3.

Ezek a felülvonások el van magyarázva a feladatban, hogy azt jelentik, hogy egy 3-mal kezdődő 3-jegyű szám az egyik, és egy kétjegyű szám a másik. Mondjuk 321 és 21.

Tehát olyan számokat keresünk, amik 3-mal osztható kétjegyű számok (ez az `bar(xy)`). Ha `bar(xy)` osztható 3-mal, akkor ugye `bar(3xy)` is osztható, mert a számjegyek összegéhez 3-at adtunk hozzá.

Viszont csak az a jó, ha mással nem oszthatóak mindketten!

Ha nem lenne ez az utolsó feltétel, akkor a 3-mal osztható számok mind jók lennének:
12, 15, 18, 21, 24, 27, 30, stb. nem írom ki 99-ig.
(10-nél kisebb nem lehet, mert az csak 1-jegyű lenne)

Viszont ha `bar(xy)` páros, akkor `bar(3xy)` is páros lesz, tehát akkor a 2 is közös osztójuk lenne, és mivel 3-mal oszthatóak, a 6 is közös osztójuk lenne. Akkor már nem 3 az lnko (legnagyobb közös osztó), tehát nem lehetnek párosak!
Vagyis ezek maradnak az előzőek közül, a nem páros 3 többszörösök:
15, 21, 27, 33, 39, 45, ... stb 99-ig
(a párosakat kihagytam)

Ha `bar(xy)` osztható 5-tel, akkor `bar(3xy)` is osztható, tehát megint nem 3 lenne az lnko.
Vagyis ezek maradnak az előzőek közül, a nem 5-re végződőek:
21, 27, 33, 39, 51, 57, 63, 69, 81, 87, 93, 99.

A nagyobb szám vége ugyanaz, vagyis `bar(3xy)=300+bar(xy)`. Ezért ami `bar(xy)`-nak és `bar(3xy)`-nak is osztója, az 300-nak is osztója! 300 osztói pedig ezek:
`300=2^2·3·5^2`
tehát 2, 3 és 5-ön kívül mással való oszthatóságot nem is kell vizsgálnunk, az előző lista a teljes lista.
0