Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek sos

Főoldal » Középiskola » Matematika
502
Valaki tudna segíteni nekem?!?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
1) feladat: legyen x az eredeti szám, így felírhatjuk a feladat alapján azt, hogy:
x*(x+1)=x+25, sima másodfokú egyenlet. Nullára rendezés után:
x2-25=0
Két gyöke van az egyenletnek: x1=5 és x2=-5
Ellenőrzés után igazolódik az állítás:
x=5-öt behelyettesítve: 5*6=5+25 Igaz!
x=-5-öt behelyettesítve: -5*-4=-5+25 Ez is Igaz!
0

2) Feladat:
A téglalap területét a*b képlettel számoljuk, így ez egyenlő lesz 800-zal.
a*b=800
3 oldalon kerítik el a telket, így a kerületet a következőképpen adhatjuk meg:
2a+b=100
Ez egy kétismeretlenes egyenletrendszer, remélem innen már meg tudod oldani a feladatot.
0

3) feladat:
Derékszögű háromszög területét (a*b)/2 képlettel számoljuk (két befogó szorzata, osztva 2-vel)
Tehát: (a*b)/2=55, szorozzunk kettővel:
a*b=110
Ha az átfogó √221, akkor a 221= a2+b2
A következő egyenletrendszert kaptuk:

a*b=110
a2+b2=221

Megoldva ezt: a=10 és b=11, valamint a=-10 és b=-11 (mivel negatív hosszúság nincs, ez a két gyök nem megoldás!)

Visszahelyettesítve a két kapott eredményt, igazolni tudjuk, hogy a háromszög két befogója a=10 cm és b=11 cm
0