Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy picit segítenétek?

Főoldal » Középiskola » Matematika
376
2 db egyenletnél nem értem, hogy jönnek ki ezek a megoldások.

1.) 49x^ - 7x+1^ +7=7x^ (ennél elvileg 0 és 1 a megoldás, de ezek hogy jönnek ki?)

2.) 4-szer 3x^ + 10y+1^=46. }
3x+1^ - 10y^= 26. (és ennél pedig y=o és x=2 de ezt sem értem hogy jön ki)

Le tudnátok vezetni ezeket az eredményeket, hogy ezek hogy jönnek ki?
Előre is köszönöm szépen!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`49^x` - `7^(x+1)` +7 = `7^x`



`(7^x)^2` - `7*7^(x)` +7 = `7^x`

`7^x`=a helyettesítés

`a^2`-7a+7 = a

`a^2`-8a+7 = 0

(a-1)(a-7)=0

`a_1`=1

`7^x`=1

`x_1`=0

`a_2`= 7

`7^x`=7

`x_2`=1

2,

`4*3^x`+`10^(y+1)`=46

`3^(x+1)` - `10^y` = 26

`3^x`=a és `10^y`=b helyettesítéssel.

4a + 10b = 46
3a - b = 26

a másodikat szorozva 10-zel

30a - 10b = 260

Összeadva elsőt és az utóbbit.

34a= 266

a=9

b=1

`3^x`=9

x=2

`10^y`=1

y=0
1