Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
931
az alábbi képen szereplő egyenletet hogy kell megoldani és levezetni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

6
Nekem ez jött ki, remélem érthető a levezetés!
Először mindig a zárójelet kell felbontanod, utána megnézed, hogy milyen műveletekkel kell dolgoznod. A szorzást és osztást mindig hamarabb kell elvégezned, mind az összeadást és a kivonást.
0

Sziasztok. Kommentelő, lehet én értelmeztem rosszul, de szerintem te elnézted a feladatot. Vagyis rosszul írtad le. Mert te úgy irtad le az egyenletet a végén hogy 1szer 1/7 (legelső sor)
És a kérdező képén meg az van hogy 1 egész 1/7 (ami 8/7). Szerintem. De ha tévedek akkor elnézést. Csatolom az én megoldásom:)
1

Nézzük akkor lépésenként; először a vegyes törteket írjuk át törtbe:

"4 egész 2/5" úgy értelmezhető, mint 4+(2/5), közös nevezőre hozunk: (20/5)+(2/5)=22/5
"1 egész 1/7"= 1+(1/7)=(7/7)+(1/7)=8/7

Most pedig műveletenként:

1. Zárójelben: (5/7)-(3/4), közös nevező: 28, (20/28)-(21/28)=-1/28, a zárójel előtti - előjel miatt +1/28 lesz belőle.

2. Szorzás: (1/28)*(8/7)=8/196=2/49

3. Kivonás, ami összeadássá változott: (22/5)+(2/49), közös nevező: 245, (1078/245)+(10/245)=1088/245, ez vegyestört alakban: "4 egész 108/245"

Ellenőrizhető WolframAlphával:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=(22%2F5)-((5%2F7)-(3%2F4))*(8%2F7)
1

Csatoltam képet.
1

nos vajon melyik a helyes megoldás?
0

Az biztosan, amelyik programmal lett kiszámíttatva...
0