Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
805
Egy kosárban annyi dió van amennyit ha 4-es 5-ös 6-os csomagba teszünk mindig 3 dió marad. Legkevesebb hány dió lehet a kosarba?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
x=`(4*5*6)/2` + 3 = 63

Azért osztjuk kettővel, mert a 4 is és a 6 is páros (tulajdonképpen a legkisebb közös többszöröst kerestük).

`63/4`=15, marad 3,

`63/5`=12, marad 3,

`63/6`=10, marad 3.
0

Jó kazah válasza, csak picit magyarázom:

Ha 4-es csoportokba rakva 3 marad, akkor 4 többszöröse plusz 3 dió volt.
Ha 5-ös csoportokba rakva 3 marad, akkor 5 többszöröse plusz 3 dió volt.
Ha 6-os csoportokba rakva 3 marad, akkor 6 többszöröse plusz 3 dió volt.

Vagyis a 4-nek, 5-nek és a 6-nak is többszöröse plusz 3 a diók száma.

Ezekből a legkisebb az, ami a 4, 5, 6 legkisebb közös többszöröse, plusz 3.
1

Egy kcisit más megközelítésben;

Ha a csomagolás előtt kiveszünk 3 diót a kosárból, akkor négyesével, ötösével és hatosával csomagolva mindig el fog fogyni a kosárból a dió, tehát a diók száma osztható 3-mal, 4-gyel és 5-tel, és itt már valóban a legkisebb közös többszöröst keressük (az a legkisebb szám, amelyiket mindegyikkel el lehet osztani), és ez a 60. Ha ehhez visszarakjuk az elején kivett 3 diót, akkor 3 dió kimarad a csomagolások végére, így viszont már 63 dió lesz a kosárban.
1