Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

0.73 g/dm3 tömegkoncentrációjú sósav pH-ja, (H3O+)-a, (OH-)-a mennyi?

Főoldal » Középiskola » Kémia
527
(vizes oldatban)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Kiszámoljuk, hogy ez hány mol

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

`n_(HCl)`= `m_(HCl)/M_(HCl)` = `0.73/36.5` = 0.02 mol

Az oldat koncentrációja 0.02 `(mol)/(dm^3)` , a `H^+`-ionoké is annyi.

pH=-lg`[H^+]` = 1.7

Az oldat pH-ja 1.7.

A vízionszorzat `K_v=10^(-14)` = `[H_3O^+][OH^-]`

`[OH^-]` = `5*10^(-13)` `(mol)/(dm^3)`
0