Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Esés

Főoldal » Középiskola » Fizika
943
Egy test szabadon esik 50 m magasból. Mennyi idő alatt futja be útjának első és utolsó méterét? Mekkora utat tesz meg esésének első és utolsó másodpercében?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1


s= `g/2*t^2`, ebből t= `root()((2s)/g)`= `root()(10)` s (3.16 s)

az első méterét

t= `root()((2*1)/10)` = 0.44 s alatt teszi meg.

Az utolsó méterhez kiszámolod, hogy 49 m-t mennyi idő alatt tesz meg:

t= `root()((49*2)/10)`= 3.13 s

3.16-3.13 =0.03 s alatt teszi meg.



1 s alatt

s= `g/2*t^2` =`10/2*1^2` = 5 m

az utat 3.16 s alatt teszi meg, az útja 2.16 s után:

s= `g/2*t^2` =`10/2*2.16^2` = 23.33 m

A kettő különbsége az utolsó msodperc: 50-23.33=26.67 m
0