Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértan

Főoldal » Általános iskola » Matematika
528
Mértan
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nem fogom leírni konkrétan számokkal a megoldást, de a megoldási tervet segítségnek ideírom.
Először is: mivel szabályos négyoldalú a gúla, ezért AB=BC=CD=DA=4cm
A magassága ugyebár SO=9 cm, ezekből az adatokból kiszámolhatjuk a térfogatot.
V= (AB*BC*SO)/3 (az egészet kell osztani 3-mal!) ('a' feladat megoldása)
Ha ezt megkaptad, akkor a másik gúla térfogatát is tudni fogod, mégpedig úgy, hogy a feladat szerint pont harmada a nagyobbik gúla térfogatának, aminek az imént számoltuk ki a térfogatát.
A 'b' feladatban már tudjuk a két gúla térfogatát, ezek összege adja az egész fagylalt térfogatát. Mivel ismerjük a sűrűséget, ezért a következővel tudunk számolni:
m(tömeg)= SŰRŰSÉG*TÉRFOGAT

A 'c' feladatban a felső gúlára van szükségünk (ABCDV), aminek tudjuk a térfogatát. Amivel kiszámoljuk a térfogat nagyságát, azzal a képlettel dolgozunk itt.
V= (AB*BC*VO)/3
Itt csak a VO értékét nem tudjuk, amit a feladat kér, hogy számoljunk ki. Kifejezve VO-t a képletből: VO= (3V)/(AB*BC)
Ebbe behelyettesítve az értékeket, megkapjuk VO-t, ami egyben a feladat megoldása is.

Sok sikert! Jó tanulást! :)
0