Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
468
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A) feladat: K=20 cm ; a=6 cm
A kerületet így számoljuk ki: K= 2(a*b)= 2a+2b= 2*6+2b
Tehát: 20=12+2b ----> 8=2b ----> b=4 cm
B) feladat: a területet T=a*b képlettel számoljuk! Tudjuk, hogy a=x és a 'b' számot, úgy kaphatjuk meg, hogy az 'a+b' képletbe helyettesítjük az x-et. Mivel a+b=10, ezért b=10-a és mivel a=x, így adódik, hogy b=10-x
Így a terület kiszámolása: S=x(10-x) QED: be van bizonyítva!

C) feladat:
A x(10-x) képletet összeszorozzuk ----> 10x-x2
Teljes négyzetté alakítjuk:
-(x-5)2+25
A függvény tulajdonságai alapján a négyzetes tag 0-ra rendezéséből kapott x értékekor lesz az S a legnagyobb: tehát: x-5=0 ----> x=5

behelyettesítve x=5 a képletbe:
5*(10-5) ----> 25, tehát S maximális értéke 25.

(A C) feladat megoldása 10-es tananyag, máshogy em tudom, hogy lehetne megoldani, de remélem tudtam segíteni Neked.)

Jó tanulást és sok sikert kívánok!
0