Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogatszázalék, szerves kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
746
Hány térfogat% etént tartalmaz az az etén-etin gázelegy, amelynek 150cm3-e pontosan 270cm3 vele azonos állapotú hidrogéngázzal léphet reakcióba?
Holnap ebből írnék dolgozatot, de nem értem, kérlek segítsetek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_2H_4` + `H_2` = `C_2H_6`

`C_2H_2` + 2 `H_2` = `C_2H_6`

Az etén 1 molja 1 mol hirdogéngázzal reagál, az etin 1 molja 2 mol hidrogéngázzal.

Legyen 150 mol a gázelegy, ebben van x mol etén és (150-x) mol etin. Ez reagál x+2*(150-x) mol hidrogéngázzal. Ez összesen 270 mol

x+2*(150-x)=270

x=30

150 mol gázelegyben van 30 mol etén

100 mol gázelegyben van `100/150*30`= 20 mol etén

A gázelegy 20 mol% (gázoknál a térfogat% ugyanaz) etént tartalmaz.
0