Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek dolgozat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
858
egy templomtorony aljától 30 méterre állva 30 fokos szögben látjuk a torony tetejét. Milyen magas a torony? Hogyan kell kiszámítani? valaki leírná a menetét is?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ha lerajzoljuk adódik egy derékszögű háromszög, aminek a hosszabbik befogója 30m, és az oldalon nyugvó másik szög 30°. Ekkor keressük a másik befogót, legyen x!
Két befogóra vonatkozó szögfüggyvényünk a tangens:
tg(30°)=x/30
√3/3=x/30
10√3=x
Tehát körülbelül 17,32 m magas a torony.
0

Ált. isk. verzió:

Ha lerajzoljuk, kapunk egy olyan háromszöget, aminek a szögei: 30°, 60°és 90°. Az ilyen háromszöget nevezzük félszabályos háromszögnek. A 90°és 30° alatt van a 30 m. Ha erre az oldalra tükrözzük, kapunk egy szabályos háromszöget aminek a magassága 30 m.
Ha az eredeti háromszögünket nézzük, mostmát tudjuk, hogy az átfogó hossza kétszerese az ismeretlen befogónak. Így felírhatjuk Pitagorasz tételét (a keresett hossz legyen x)
(2x)²-x²=30²
4x²-x²=900
3x²=900
x²=300
x=17,32 m
Tehát 17,32 m magas a torony.
0