Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1209
Egy árok keresztmetszete olyan szimmetrikus trapéz, amelynek alapjai 1 m és 2 m hosszúak. Egy alkalommal az árok 10 m hosszú szakaszában 15,46875 m³ víz van, ekkor az árok magasságának a 3/4-ed részéig van tele vízzel. Milyen mély az árok és milyen magasan áll benne a víz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A víz által létrejött trapéz területe:

1. A víz térfogata osztva a cső hosszával, T= `15.46875/10`=1.546875 `m^2`

2. T=`(a+c)*m/2`

Ha `3/4`-éig áll a víz, akkor a vízfelszín lesz a c oldal, ami a két alap különbségével arányosan változik

A c oldal: 1+[`(2-1)*(3/4)`]=1.75 m

T=`(1+1.75)*m/2`= 1.546875, ebből

m= 1.125 m, ez a víz magassága.

Az árok magassága a ennek a `4/3`-szorosa.

`m_(árok)`= 1.5 m
0