Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sík egyenlete

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
666
Valaki megnézné hogy jól számoltam -e?

x.tengelyre merőleges az y tengely, tehát nézem y tengely irányvektorát ami: j(0;1;0)
Megadott S sík normálvektora: n (1;2;-3)

Ezeknek veszem a vektoriális szorzatát, kapok egy ezekre merőleges vektort,ami az új síkom normálvektora.

Veszek egy pontot x tengelyről, pl legyen (1,0,0)

Ezeket behelyettesítve megkapom az új sík egyenletét ami: -3x-1z = -3

Jól gondolkodtam/jók a számításaim ? Válaszokat köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlete, sík
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Hogy mi a konkrét feladat, azt képként mellékeltem :)
0

3x+z=3 síkra nem fog illeszkedni az x-tengely. Tetszőleges x értékek mellett kellene érvényesülnie az egyenletnek. Feltételezhetjük, hogy az origót tartalmazni fogja és alakja ay+bz=0. vagyis a normálvektora n'(0,a,b). Mivel n(1,2,-3) és a két sík merőleges egymásra =>n'n=0 =>2a-3b=0,
azaz a=3b/2. Ezt vissza helyettesítve kapjuk, hogy 3y+2z=0.
1