Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekos feladat! Egyenlettel kapcsolatban!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1299
Mama pogácsát sütött. Anna aki elsőnek ért haza megette a pogácsák harmadát. Béla másodikként hazaérve megette a tálcán lévő pogácsák harmadát.Végül Cecil érkezett utolsónak, aki a maradék pogácsának megette az egyharmadát így 8 pogácsa maradt.
Mennyi pogácsát sütött eredetileg mama?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Volt x pogácsa.
Anna megevett `x/3`-ot. Maradt `(2x)/3` pogi.

Béla megette a harmadát, azaz `(2x)/9`-et.

Akkor eddig elfogyott (`x/3` + `(2x)/9`) = `(5x)/9`. Maradt `(4x)/9`.


Cecil megette a maradék harmadát, azaz `(4x)/27`-et. Akkor eddig elfogyott (`x/3` +`(2x)/9` + `(4x)/27`) = `(19x)/27`.

Maradt `(8x)/27` pogácsa, ami 8 darab.

Ebból x = 27

Mama 27 pogácsát sütött.
0