Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat (felvételis)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3464
Egy tanyasi udvaron kacsák, tyúkok, birkák legelésznek. A kacsák száma úgy aránylik a birkák számához, mint 7:15. A birkák száma a tyúkokéhoz, mint 3:2. Az állatoknak együtt 186-tal több lába van mint feje. a, Hogyan aránylik a kacsák száma a tyúkok számához? Hány kacsa, tyúk és birka legel az udvaron?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Kacsák száma 7x, birkák száma 15x

Birka:tyúk= 3:2= 15x:10x

lábak száma: 7x*2+15x*4+10*2=94x

fejek száma: 7x+15x+10x=32x

94x-32x=186

x=3

Kacsa:tyúk arány = 7x:10x=7:10

Kacsa: 7*3=21 darab

Birka: 15x=45 darab

Tyúk: 10x=30 darab

ellenőrzés: 21

Kacsaláb: 21*2=42

Birkaláb: 45*4=180

Tyúkláb: 30*2=60

Összesen: 282

Fejek száma=darabszám= 21+45+30 =96 db

282-96=186
Módosítva: 7 éve
0