Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
912
Sziasztok!
A feladat: Egy PB-gáz palack 11 kg gázt tartalmaz. Mekkora a benne lévő propán-bután tömegaránya, ha egy palacknyi gáz elégetésekor 551,1 MJ energia szabadul fel? (Propán: C3H8, bután: C4H10)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ehhez szükséges adatok az égéshő értékek, abból a legegyszerűbb kiszámolni.

`Q_(C_3H_8)`= 50.3 `(MJ)/(kg)`
`Q_(C_4H_10)`= 49.5 `(MJ)/(kg)`

van x kg propán és (11-x) kg bután.

`x*50.3` + `(11-x)*49.5` = 551.1

x=8.25

11 kg gázelegyben van 8.25 kg propán és (11-x)=2.75 kg bután

ez 3:1 arány

A propán:bután tömegaránya az elegyben 3:1.
Módosítva: 7 éve
0