Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Optika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
698
Segítsetek légyszi!
Fizika vizsgára készülök és a feladatokat nézem át. Az eredmények megvannak, de nem tudom már, hogyan számoltam ki. Levezetné nekem valaki?
1. Egy váza képe a 103 cm fókusztávolságú lencsétől 2,256 m távolságra keletkezik az optikai tengelyen. Milyen távol van a váza a lencsétől? Az eredmény 1,895
2. Egy 24 cm fókusztávolságú lencse 3,1-szeres nagyítású képet készít az optikai tengelyen álló tárgyról. Milyen messze van a keletkezett kép a lencsétől? Az eredmény 0,984
3. Egy 1,15 m fókusztávolságú lencse a lencsétől 3,381 m távolságra lévő tárgyról 15 cm magas képet készít. Milyen magas a tárgy? Az eredmény 0,291.
Előre köszi annak, aki időt szán rá!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Optika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

1.

`1/f` = `1/k` + `1/t`

f-et, k-t ismered, t-t számolod, mértékegységek egyformák legyenek.

2.

N=`k/t`=3.1

t=`k/3.1`

`1/f` = `1/k` + `1/t`= `1/k` + `3.1/k`= `4.1/k`

k=`4.1*f`

f-et ismered, k-t számolod.

3.

N=`K/T`=`k/t`
és
`1/f` = `1/k` + `1/t`

A nagybetűsök a nagyságok, a kisbetűsök a távolságok.

Kb ez a 3 összefüggés van, amivel meg lehet oldani az egészet.

A mértékegységek megegyezzenek!
0