Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek százalék számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
518
1. a) 80km-es úton 4,6 liter benzin fogy. Hány liter benzin fogy el 100km-en?
b) 3 macska 3 nap alatt 6 egeret fog. Hány egeret fog 5 macska 9 nap alatt?

+Még 3 feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, Százalék számítás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az 1. a)-ra a válasz 5,75 liter. :)
1

1, a:

80km-es úton 4,6 liter benzin fogy.

100 km-es úton `100/80*4.6` = 5.75 liter benzin fogy.

b,
3 macska 3 nap alatt `3*3/x`=6 egeret fog.

x=1.5

5 macska 9 nap alatt `5*9/x`= `5*9/1.5` = 30 egeret fog.

(x az egérfogási tényező :D )


De ha így érthetőbb:

Ha 3 macska 3 nap alatt 6 egeret fog, akkor
1 macska 3 nap alatt 2 egeret fog.
5 macska 3 nap alatt 2*5=10 egeret fog
5 macska 3*3 nap alatt 10*3=30 egeret fog.

3. Volt x almám

megettem a 20%-át, maradt 80%, azaz 0.8x almám.
majd megettem a maradéknak a 20%-át, azaz `0.8x*0.2`=0.16x almát, azaz 8 db-ot.

0.16x=8
x=50

Ellenőrzés:

volt 50 almám, megettem a 20%-át, azaz 10-et, maradt 40.
a maradéknak a 20%-a 40*0.2=8

6.

A
8 ember 9 nap alatt végzi el a munkát
1 ember ugyanezt a munkát 9*8=72 nap alatt végezné el.
x ember a munkát `72/x` nap alatt végzi el.

12 ember a munkát `72/12`=6 nap alatt végzi el.

B

45*2 dl = 90 dl

a 90 dl lekvár 5 dl-es üvegekben: `90/5`=18

18 db üvegbe fért volna bele.

1