Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometriai matematika példa

Főoldal » Középiskola » Matematika
1298
Egy 12 szeletes tortát henger alakú formában készítenek, amelynek átmérője 36 cm. A kész torta magassága 10 cm. Mekkora egy szelet térfogata? Ha szeletenként csokimázzal fedik be a tányérral nem érintkező felületet, akkor hány dm²-en lesz csoki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

A torta térfogata:

V=`r^2*pi*m`= `18^2*3.14*10` = 10173.6 `cm^3`

Egy szelet térfogata:

`V_(szelet)`= `V/12` = 847.8 `cm^3`

Ha felszeletelés után öntünk rá csokit, akkor a teteje lesz csokis, ami összesen a henger alapja; a henger palástja; továbbá szeletenként 2 téglalap, melynek egyik oldala a magasság, másik oldala a sugár.
r=1.8 dm
m= 1 dm

`A_(csokis)` = `r^2*pi` + `2*r*pi*m` + `12*2*r*m` = `(1.8^2*3.14)` + `(2*1.8*3.14*1)` + `(24*1.8*1)` = 64.6776 `dm^2`
0