Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika felvételi feladat.. Törtek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
635
Húzd alá azokat a kifejezéseket, melyek egyenlők a 2/5 : 4/3 - 0,2-del!

a, 5/2 x 4/3 - 1/5 =

b, 2/5 x 3/4 + (-2/10) =

c, 0,01 =

d, 0,4 x 0,75 - 0,2 =

e, (0,4 : 4) x 3 - 1/5 =

f, 2/5 : 0,75 - 0,2 =

g, 4/10 : 1 1/3 - 4/20 =

h, 6/15 : 20/15 - 3/15 =

Aki nagyon rá ér el is magyarázhassa hogy jön ki mert nagyon nem értem a törteket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, nehéz, hard, tört
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Törtet törttel úgy osztunk, hogy a reciprokával szorozzuk.

Tört reciproka: felcseréljük a számláló és a nevező helyét

Törtet törttel úgy szorzunk, hogy számlálót a számlálóval, nevezőt a nevezővel.

0.2= két-tized=`2/10`

`2/5`:`4/3`-0.2 = `2/5*(3/4)`-0.2 = `(2*3)/(5*4)`-0.2= `6/20`-`2/10` = `3/10` - `2/10` = `1/10`

Melyik egyenlő `1/10`-del?

a,

`5/2*(4/3)`- `1/5` = `(5*4)/(2*3)` - `1/5` = `20/6` - `1/5` = `10/3` - `1/5` = `50/15` - `3/15` = `47/15`

b,

`2/5*(3/4)`-`2/10` = `(2*3)/(5*4)`-`2/10` = `6/20`-`2/10` = `3/10`-`2/10` = `1/10`

c,

0.01 = egy század = `1/100`

d,

`(4/10)*(3/4)`-0.2 = `(4*3)/(10*4)`-0.2 = `12/40` - 0.2 = `3/10` - `2/10` = `1/10`

e,

`((4/10)*(1/4)*3)`-`1/5` = `(4*1*3)/(10*4)`-`1/5`= `3/10`-`2/10` = `1/10`

f,

`2/5`:`3/4`-0.2 = `(2/5)*(4/3)` - 0.2 = `8/15`- `1/5` = `8/15`-`3/15` = `5/15` = `1/3`

h,

`6/15`:`20/15`-`3/15` = `(6/15)*(15/20)`-`3/15` = `6/20`-`3/15`= `3/10`-`2/10` = `1/10`

Ha a számlálóban és a nevezőben is szerepel ugyanaz a szám szorzatként, akkor azzal tudsz egyszerűsíteni.
1