Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértan feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1093
Nagyon hálás lennék a részletes megoldásért.
Alfa, béta és gamma szögeket kell meghatározni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A feladathoz három dolgot kell tudni:
-Tetszőleges háromszög belső szögeinek összege 180°
-Egyenlő szárú háromszög esetén az alapon fekvő szögek azonosak
-Az egyenes önmagával 180°-os szöget zár be

Mivel a BAD háromszög egyenlő szárú, ahol BD az alap, ezért rajta két 30°-os szög található. Mivel a belső szögek összege 180°, ezért α=120°.
Az APD háromszög P csúcsánál 110°-os szög található, mivel az egyenes önmagával 180°-os szöget zár be, és a P-nél 70° adott. Az A csúcsnál 40°-os szög áll, így lesz a belső szögek összege 180°. Mivel α=120°, ezért az ABC háromszögben az A-nál lévő szög 70°. Az ABC háromszög egyenlő szárú, ahol AB az alap, ezért β=70°.
A γ szög ezek alapján már könnyen meghatározható, 40°-os lesz.
0

Vigyázz! Az első megoldásban "elírás"' van!
0