Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenesek metszete

368
Kiszámoltam a negyedik csúcs koordinátáját, azonban az átlók metszéspont koordinátájának számolásakor valamikor egyenlőtlenség jön ki - ami azt jelenti hogy nincs metszéspont?

Hol/mit rontottam el valaki megtudná mondani?

Válaszokat köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenesek, metszete, vektorok
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

6
Inkább te keresd meg. hogy mit számoltál el:
1

Ne mindig másról beszéljünk! Ez most egy trapéz. Itt:
1

Felvetődött most egy kérdés bennem ezzel kapcsolatban! És az, hogy a metszéspont meghatározásához miért nem elegendő csupán (A+C)/3 -t venni? Miért kell oda az a 2-es szorzó?Köszönöm!
0

Mikor az AB(3;2;-5) vektort megszorzod 2-vel, akkor CD(6;3;-10) vektor helyett CD(6;4;-10) vektort kapsz. Innentől kezdve minden szépen kijön. Az általad felírt egyenletrendszer hozza a p=t=-1 megoldást. Így a P(14; 6; -12) metszéspontot is.
Ellenőrzésként felírod A := [x1, y1, z1, 1; x2, y2, z2, 1; x3, y3, z3, 1; x4, y4, z4, 1] sorfolytonosan felírt mátrixot és veszed a determinánsát. Egy ide vágó tétel értelmében ABCD-re is, és ABPD-re is eltűnik, ami jelzi neked, hogy az adott négy pont egy síkba tartozik. (Lásd Hajós György: Bevezetés a geometriába; VI. fejezet 49.§)
Módosítva: 5 éve
1

szzs által kiszámolt metszéspont tűnik jónak. Nem tudom hogy mi a hiba az egyenletrendszeressel, de ha valaki tudja és megosztaná velem az nagyon jó lenne mert érdekelne :(
0

A OC vektorra mindketten (-6; -8; 16) kaptunk hibásan számolva, mert DC=OC-OD, azaz
OC(6;0;-4), ahogy szzs is kiszámolta. Ezután jöhet újra a paraméteres egyenletrendszer.
Egyik er. x=7-7t, y=1-5t, -3+9t, a másik er. x=4+2p, y=-1+p, z=2-6p. Ezeket a p=t=1/3 elégíti ki és M(14/3, -2/3,0) metszésponttal., ahogy szzs is számolt.
Módosítva: 5 éve
0