Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenesek metszete

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
571
Kiszámoltam a negyedik csúcs koordinátáját, azonban az átlók metszéspont koordinátájának számolásakor valamikor egyenlőtlenség jön ki - ami azt jelenti hogy nincs metszéspont?

Hol/mit rontottam el valaki megtudná mondani?

Válaszokat köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
vektorok, egyenesek, metszete
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

6
Inkább te keresd meg. hogy mit számoltál el:
1

Ne mindig másról beszéljünk! Ez most egy trapéz. Itt:
1

Felvetődött most egy kérdés bennem ezzel kapcsolatban! És az, hogy a metszéspont meghatározásához miért nem elegendő csupán (A+C)/3 -t venni? Miért kell oda az a 2-es szorzó?Köszönöm!
0

Mikor az AB(3;2;-5) vektort megszorzod 2-vel, akkor CD(6;3;-10) vektor helyett CD(6;4;-10) vektort kapsz. Innentől kezdve minden szépen kijön. Az általad felírt egyenletrendszer hozza a p=t=-1 megoldást. Így a P(14; 6; -12) metszéspontot is.
Ellenőrzésként felírod A := [x1, y1, z1, 1; x2, y2, z2, 1; x3, y3, z3, 1; x4, y4, z4, 1] sorfolytonosan felírt mátrixot és veszed a determinánsát. Egy ide vágó tétel értelmében ABCD-re is, és ABPD-re is eltűnik, ami jelzi neked, hogy az adott négy pont egy síkba tartozik. (Lásd Hajós György: Bevezetés a geometriába; VI. fejezet 49.§)
Módosítva: 7 éve
1

szzs által kiszámolt metszéspont tűnik jónak. Nem tudom hogy mi a hiba az egyenletrendszeressel, de ha valaki tudja és megosztaná velem az nagyon jó lenne mert érdekelne :(
0

A OC vektorra mindketten (-6; -8; 16) kaptunk hibásan számolva, mert DC=OC-OD, azaz
OC(6;0;-4), ahogy szzs is kiszámolta. Ezután jöhet újra a paraméteres egyenletrendszer.
Egyik er. x=7-7t, y=1-5t, -3+9t, a másik er. x=4+2p, y=-1+p, z=2-6p. Ezeket a p=t=1/3 elégíti ki és M(14/3, -2/3,0) metszésponttal., ahogy szzs is számolt.
Módosítva: 7 éve
0