Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szevasztok. Le kéne vezetni.

Főoldal » Középiskola » Kémia
875
Két nemesgáz-szerkezetű ion azonos számú elektront tartalmaz. A két ionból képzett vegyület képlete X2Y. A vegyület 1 mólja 54mol protont tartalmaz. Melyik két ionról van szó?
Az "x"-nél elektronhiány, "y"-nál elektrontöbblet.

Megoldás: "x" a káliumion, "Y" a szulfidion.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Hat nemesgáz van, ezek környékén érdemes keresgélni. Mi az ami kiesik?

He biztosan, 2 az nagyon kevés, 10 is, a 18 és a 36-os rendszámú nemesgáz környékén kutakodhatunk.

54 jöjjön össze protonból Az anion két egységre van (vissza) a nemesgáz-szerkezettől, a kation egy egységre (előre), persze nem biztos, hogy ugyanattól a nemesgáztól.

Zárójelben vannak a protonszámok:

Ha a kation a Lítium Li(3), az ellenionja (54-2*3=48) is egy fém lenne, nem jó. (egyébként ezek már nem ionok lennének)
Ha a kation a nátrium Na(11), az ellenionja (54-2*11=32) szintén fém, nem jó.
Ha a kation a kálium K(19), az ellenionja (54-2*19=16) szóba jöhet, ő lesz a kén.
Ha a kation a rubídium Rb(37), az meg már sok.

Egyébként a `H_2Te` (hidrogén-tellurid) is egy létező vegyület, és protonszám 54, nem túl stabil, de van ilyen, ez is lehet ionos szerkezetű. A hidrogén elektronegativitása viszont nagyobb, mint a tellúré (bár itt ott más adatot találok, szóval nem egyszerű eldönteni, hogy hidrogén-tellurid vagy tellúr-hidrid). Bár ha a hidrogén leadja az elektronját, akkor csak egy magányos proton lesz, azt sem tekinthetjük nemesgázszerkezetnek.

Szóval csak a `K_2S` jöhet szóba.
0