Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Felvételi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
663
Egy virágboltban négyféle vágott virágból összesen 120 szál van. A tulipánok száma 4/5 resze, a fréziák száma 50%-a a rózsák számának. Íriszből 28 db van. A virágok együttes értéke 13440 Ft, szálankénti árának aránya:
rózsa:tulipán:frézia:írisz=8:5:4:4
a, Hány szál tulipán van az üzletben?
b, hány Ft-ba kerül 1 szál rózsa?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A rózsák száma: x
Tulipánok száma: `4/5*x`
Fréziák száma: 0.5x
Írisz: 28

Összesen: x+0.8x+0.5x+28=120

2.3x+28=120

x=40
Rózsa: 40 szál
Tulipán: `4/5*x` = 32 szál
Frézia: 0.5x=20 szál

a, 32 szál tulipán van

b,
arányok: 8y:5y:4y:4y
1 szál rózsa ára: 8y Ft

(8y*40)+(5y*32)+(4y*20)+(4y*28)= 13440

Összeszorzod, összadod:

672y=13440

y=20

8y=160

1 szál rózsa 160 Ft-ba kerül.
0