Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szeretnék segítséget kérni

Főoldal » Középiskola » Fizika
558
Fizikai feladatok
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Két képletet kell tudni: kezdősebességes gyorsuló mozgás sebessége és útja:
`v=v_0+a·t`
`s=v_0·t+1/2·a·t^2`
Most az `a` gyorsulást a `g` gravitációs gyorsulás adja. Ennek ellentétes az iránya, mint a kezdősebességé, ezért nem hozzá kell adni, hanem le kell vonni:
`v=v_0-g·t`
`s=v_0·t-1/2·g·t^2`

- Hol van 2 s múlva: számold ki az utolsó képlettel
- Mekkora a sebessége? ehhez az utolsó előtti képlet kell
- Merre halad? Ha pozitív a sebesség, ami kijött, akkor felfelé megy még. Ha már negatív, akkor már lefelé esik.
- Mennyi ideig emelkedik? Addig emelkedik, amíg a sebessége éppen nulla nem lesz (hisz akkor áll meg egy pillanatig, amíg a legmagasabban van):
`v=v_0-g·t=0`
Ebből számold ki az időt.
- Hol van a tetőpont? Ott, amennyi utat megtett a most kiszámolt idő alatt. Szóval ami `t` kijött az előző kérdésnél, azzal számítsd ki az utat az utolsó képlettel.
0