Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szeretnék segítséget kérni

Főoldal » Középiskola » Fizika
447
Fizikai feladatok
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Külön lehet választani az x és y irányú mozgást (x jelentse a folyó folyásának az irányát, y pedig a folyón keresztül a merőlegeset)

Csinálj rajzot ezzel a két iránnyal. `v_x="1,8"(km)/h` a folyó sebessége
Erre merőlegesen `v_y="2,7"(km)/h` a csónak sebessége.

Először váltsd át mindkettőt `m/s`-ba!

Az utolsó kérdésekkel érdemes kezdeni:
- Mennyi idő alatt ér át?
Ez csak az y irányú mozgástól függ. `s_y=v_y·t`, számold ki az időt.
- Hány métert sodródott lefelé?
Annyit, amennyit a folyó ment ugyanennyi idő alatt. `s_x=v_x·t`, számold ki.

Írd be ezeket az `s_y=180\ m` és `s_x=`"ami kijött" értékeket a rajzodba. Tehát látod ugye, hová jutott a csónak? Kösd össze a kiinduló pontot a végső ponttal is.

- Mekkora szöggel tért el?
Ezt az ábrából látod, ugye, hová kell az alfát írni?
Aztán le tudod olvasni ezt az ábrából:
`tg\ α=s_x/s_y=...`
Számold ki belőle a szöget.

- Mekkora a parthoz viszonyított sebessége?
Behúztad a vonalat az ábrába, hogy mennyit ment, ugye? Pitagorasszal ki tudod számolni a hosszát:
`s^2=s_x^2+s_y^2=...`
számold ki `s` értékét, aztán `v=s/t`

Biztos tanultátok azt is, hogy ezt hogyan tudtad volna kiszámolni ezt elsőre is: A két sebesség (`v_x` és `v_y`) vektoriális összege lesz a parthoz képesti sebesség. A rajzodból látszik ez is, Pitagorasszal tudod azt is kiszámolni:
`v^2=v_x^2+v_y^2`
Számold ki ezt is, hogy ugyanaz jön-e ki.
0