Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
555
2. 4,35g kénsav oldatot 248,0 cm 3 -re hígítunk. Ebből 25,0 cm 3 -t titrálunk, melyre 9,1
cm 3 1n f = 0,945 NaOH fogy. Hány tömegszázalékos a kénsav oldat?
4. Szilárd anyagból 1,2345 g-ot oldunk fel 100,12 cm 3 -es mérőlombikban, majd ebből
19,95 cm 3 -t pipettázunk ki. A mérendő komponens egyenértéktömege 63,54g. A
titrálás során 8,48 cm 3 f = 0,986 0,1n mérőoldat fogyott. Hány %-ot tartalmazott a
bemért anyag a komponensből?
7. A H2O2 savas közegben KMnO4 -tal a következő egyenlet szerint reagál:
KMnO4 + H2O2 + H2SO4 = K2SO4 + MnSO4 + H2O + O2
Hány mg H2O2 volt abban az oldatban, melynek titrálására 12,24 cm 3 0,5n f = 1,000
KMnO4 mérőoldat fogyott?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Titrálás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`H_2SO_4` + 2 NaOH = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

Visszafelé indulunk el.

1 mólos az oldat, a faktora 0.945, az azt jelenti, hogy valójában 0.945 `(mol)/(dm^3)`-es.

9.1 `cm^3` oldatban van `9.1/1000*0.945` = 0.0086 mol NaOH

Erre feleannyi, azaz 0.0043 mol kénsav fogy. ez van benne 25 `cm^3`-ben

248 `cm^3`-ben van `248/25*0.0043`= 0.043 mol kénsav, ami `0.085*98`=4.18 g

4.35 g kénsavoldatban van 4.18 g kénsav

100 g oldatban van `100/4.35*4.18`= 96.09 g énsav

A kénsavoldat 96.09 tömeg%-os.


4. Szintén visszafele kell elindulni.

1 `dm^3` mérőoldatban van `f*c` =0.0986 mol anyag

8.48 `cm^3` oldatban van `8.48*0.0986`= 0.836 mmol anyag

erre ugyanennyi mol anyag fogy, melynek tömege `0.836*63.54`= 53.13 mg

Ez van 19.95 `cm^3`-ben.

100.12 `cm^3`-ben van `100.12/19.95*53.13`= 266.6 mg

1.2345 g anyagban van 0.2666 g komponens.

100 g anyagban van `100/1.2345*0.2666`= 21.6 g komponens.

A bemért anyag 21.6 % komponenst tartalmaz.



7.

2 `KMnO_4` + 5 `H_2O_2` + 3 `H_2SO_4` = `K_2SO_4` + 2 `MnSO_4` + 8 `H_2O` + 5 `O_2`

`M_(H_2O_2)` = 34 `g/(mol)`

1 n `KMnO_4` oldat megfelel 0.2 `(mol)/(dm^3)`-es oldatnak.

1 `dm^3` oldatban van `1/5`=0.2 mol `KMnO_4`

12.24 `dm^3` oldatban `12.24/1000*1/5`= 2.448 mmol `KMnO_4` van

2 mol `KMnO_4`-re fogy 5 mol `H_2O_2`

2.448 mmol `KMnO_4`-re fogy `2.448/2*5`= 6.12 mmol `H_2O_2`, ami `6.12*34`= 208.08 mg

Az oldatban 208.08 mg `H_2O_2` volt.
0