Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vektorgeometria feladat

577
Feladatba b, része az hogy bizonyítsam be hogy a paralelogramma egy négyszög. Azonban kiszámoltam az oldalak hosszát, és csak a szemköztiek hossza azonos. Kiszámoltam még egy szöget is, ami 45 fokra jött ki. Tehát a paralelogramma nem is téglalap, nem is négyzet de még rombusz sem?

Akkor miért kellene bizonyítanom a feladat szerint, hogy ez egy négyzet? Valamit elszúrtam?

Nagyon megköszönném ha valaki megmondaná, hogy jók -e egyáltalán a számolások, és hogy akkor hogy van ez :) Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
paralelogramma, vektor, geometria, négyzet, téglalap, rombusz, szög
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

5
Illetve abban sem vagyok biztos, hogy a Középpontot jól számoltam -e ki, tehát AC vektor osztva 2-vel megadja az AK vektort, és AK vektor segítségével kiszámolható a K,azaz a középpont?

Ez jó?

Ha igen, esetleg valaki tud egyszerűbb / más megoldást? Köszönöm!
0

Megoldást most még nem tudok, de nem lehet, hogy rossz csúcshoz írtad a koordinátát és azért nem jött ki? :)
0

A felezőpont koordinátái egyszerűbben is meghatározhatóak; akárcsak síkban, itt is megkapjuk, hogy vesszük az azonos helyen álló koordináták átlagát, ekkor a felezőpont azonos helyen álló koordinátáját kapjuk. Az `AD` szakasz felezőpontja így:
1. koordináta: `(3+0)/2 = 1,5`
2. koordináta: `(-3+(-1))/2 = -2`
3. koordináta: `(2+8)/2 = 5`
Tehát `K(1,5;-2;5)`

A `C(c₁;c₂;c₃)` pont koordinátái is meghatározhatóak a fentiek szerint; a `BC` szakasz felezőpontja:

1. koordináta: `(9+c₁)/2 = 1,5`, erre `c₁=-6` adódik.
2. koordináta: `(0+c₂)/2 = -2`, erre `c₂=-4` adódik.
3. koordináta: `(4+c₃)/2 = 5`, erre `c₃=6` adódik.
Tehát `C(-6;-4;6)`.

Tehát nem kell vektorokkal megnehezíteni a számításunkat. Persze, úgy is helyes, csak kicsit hosszadalmasabb. Azonban azt is jegyezzük meg, hogy ha nem felezőpontról van szó, akkor nem úgy járunk el, például a harmadolópont esetén, hogy összeadjuk a koordinátákat és osztunk 3-mal, hanem súlyozott átlagra van szükség, tehát az egyik pont koordinátáit meg kell szorozni 2-vel (n-edelőpont esetén n-1-gyel, ha pedig n:k arányban osztunk, akkor az egyiket n-nel, a másikat k-val, és az összegüket osztani (n+k)-val, és attól függ, hogy melyiket melyikkel kell szorozni, hogy melyikhez akarunk közelebb kerül; na, itt már én is jobban szeretem a vektoros felírást, az nekem sokkal szemléletesebb).

Mindent jól számoltál, egyetlen homokszemnyi hiba van a gépezetben; te következetesen a C pontnak adtad a D pont koordinátáit. Tehát maguk az eredmények jók, csak a két pontot cseréld ki, és máris meglesz a négyzet.

Egy dolgot emelnék még ki: az nem helyes felírás, hogy

`cosα = ... = (-49)/(49*√2) = 135°`, ennek is a vége. Értem, hogy mit akartál ezzel jelölni, de nem helyes. Így a helyes:
`cosα = ... = (-49)/(49*√2) → α = 135°`

Magához a négyzet meghatározásához elég csak annyi, hogy kiszámolod az oldalak hosszát, ezeknek mind egyenlőnek kell lenniük, majd pedig megnézed, hogy az átlók a négyszöget két-két derékszögű háromszögre bontják, magyarán csak négy Pitagorasz-tételt kell felírnod.
1

De, ki kell vonni. Csak arra akartam rámutatni, hogy a szög koszinuszának értékét egyenlővé tetted magával a szöggel, ami nyilván nem igaz. Persze érthető, hogy "te hogy gondoltad", csak dolgozatban ne legyen ez a jelölés, mert nem jársz jól.

És igen, természetesen azonos az átló felezőpontja a paralelogrammal középpontjával, mivel tudjuk, hogy az átlók felezik egymást a középpontban.
Módosítva: 5 éve
1

Illetve még lenne egy olyan kérdésem hogy ebben a feladatban ugyanaz a kérdés,ugye? Tehát az átlók metszéspontjának a koordinátái = a Középponttal? Ha nem értelmezem félre.
Módosítva: 5 éve
0