Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkorák a befogók?

Főoldal » Középiskola » Matematika
876
Egy derékszögű háromszög átfogója 24 cm, a beírható kör sugara 5 cm.
Mekkorák a befogói?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Ha a két befogó `a` és `b`, akkor

egyrészt teljesülnie kell Pitagorasz tételének: `a²+b²=24²`
másrészt tudjuk, hogy Tháromszög=`r*s`, ahol `r` a beírható kör sugara, `s` pedig a félkerület, ami esetünkben `(a+b+24)/2`, tehát: `(a*b)/2=5*(a+b+24)/2`

Ezek egyenletrendszert határoznak meg, ami megoldható.
Módosítva: 7 éve
1

A háromszög területe: T= `(a*b)/2`

A három deltoid területe: T= `5*(a-5)` + `5*(b-5)` + `5*5`

Ezt egyenlővé téve, rendezve:

`10*(a+b-5)`= `ab`

az átfogó: a-5+b-5 = 24; a+b=34

ab=290

a+b=34

a= ?

Nincs megoldás
1

Nem egészen világos, hogyan következik az utolsó két sorból, hogy nincs megoldás?
Ha nincs, mi a megoldhatóság feltétele?
-1

bongolo, helyes a sejtésed. :-)

A levezetésből az adódik,hogy
c/2r >= √2 + 1
Mivel az átfogó más nézetből a körülírt kör átmérője is (c = 2R),
a feltétel egy picit elegánsabban a
R/r >= √2 + 1
formában is megfogalmazható.
0