Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
437
B rész
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

2 `MnO_4^-` + 5 `(COO)_2^(2-)` + 16 `H^+` = 2 `Mn^(2+)` + 10 `CO_2` + 8 `H_2O`

`M_(oxálsav)`= 90 `g/(mol)`

`M_(Na-oxalát)`= 134 `g/(mol)`

100 `cm^3`-es törzsoldat 10 `cm^3`-ében van 75 mg keverék

legyen x mg oxálsav és 75-x mg Na-oxalát.

Ezek molban : `x/90` mmol oxálsav és `(75-x)/134` mmol oxalát.

15 `cm^3` `KMnO_4`-oldatban van `15/1000*0.02`= 0.3 mmol `KMnO_4`

Ez reagál az egyenlet szerint `0.3/2*5`= 0.75 mmol oxaláttal

`x/90` + `(75-x)/134` =0.75

x= 52.16 mg oxálsav és 75-52.16=22.84 mg Na-oxalát

A többi már megy.
Módosítva: 7 éve
0