Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9. SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
1122
Szeretnék javítani fizikából és ezt az egy feladatot nem sikerül megoldani:
"Egy követ függőlegesen feldobunk 20m/s sebességgel. Milyen magasra megy gel, és mennyi idő múlva esik vissza a földre? ( A nehézségi gyorsulást válasszuk kerekítve 10m/s2-nek és a levegő ellenállását hanyagoljuk. A kő útja kétféle: a felfelé haladó egyenletes mozgás, és egy lefelé haladó egyenletesen gyorsuló mozgás eredőjeként számolható. Ez utóbbinak útfüggvénye az s(t)= -egyketted gt2)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Felfelé is egyenletesen változó mozgást végez. Valóban kétféle, felfelé egyenletesen lassuló, lefelé egyenletesen gyorsuló.
Mennyi idő múlva éri el a holtpontot?

Amikor a sebessége 0, azaz `v_0`=`g*t`

Ebből t=`v_0/g`= 20/10 = 2 s

s=`v_0^2/(2g)` = 20 m

20 m magasra megy fel.

Mennyi idő múlva esik vissza?

Annyi ideig ment fel, amennyi ideig lefelé jön. Tehát az eldobástól számítva 4 s.

Mekkora sebességgel csapódik a földbe?

Amekkora a kezdő sebesség volt, 20 `m/s`.
1