Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9. osztály matematika, oszthatóság

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
736
Határozzuk meg az n pozitív egész számot úgy, hogy az alábbi törtek értéke pozitív egész szám legyen:
(6n-1):(3n+2)
(9n+4):(n+5)
Előre is köszönöm a választ!
u.i. A válasz megvan, csak nem értem hogyan kéne kiszámolni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, 9.osztály, oszthatóság
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1

Bővítjük a számlálót, aztán csak kijön valami...

`(6n+4-5)/(3n+2)` = 2-`5/(3n+2)`

a nevező mikor lesz egész szám? Ha n=1, máskülönben nem egész szám.

másikra ugyanez:

`(9n+45-41)/(n+5)` = 9-`41/(n+5)`

41 prímszám, mihez kell ötöt adni, hogy 41 legyen? Úgy van, a 36-hoz.

n=36
0