Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia nagyon sürgős

Főoldal » Általános iskola » Kémia
910
1. Keszitsen egy hidegen telitett sooldatot, majd szamolja ki a tomegszazalekos osszetetelet.
2. Keszitsen egy hidegen telitett cukoroldatot, majd szamolja ki a tomegszazalekos osszetetelet.
3. Mindkettorol kulon-kulon keszitsen egy forron telitett oldatot, majd szamolja ki a tomegszazalekos osszetetelet. Majd mindkettot hagyja lehulni.!
4. Merje meg a kikristalyositott anyagnak a tomeget.
5. Szamolja ki az oldatnak a tomegszazalekos osszetetelet.
6. Keszitsen zsebtelepbol egy aramkort, melybe kulon-kulon kapcsolja bele az oldatot
7. Tapasztalatait irasban rogzitse mindenki+INDOKLAS


Ehhez kellene egy jegyzőkönyvet készíteni, nagyon fontosss, mert ezen múlhat a félévi jegyem...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, 8. osztály, áramkör, jegyzőkönyv, sóoldat, cukoroldat, zsebtelepes
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1


1.

A só oldhatósága 20 °C-on 36g/100 g víz

100 g vízben feloldottam 36 g sót.

136 g oldatban lett 36 g só

100 g oldatban `100/136*36`=26.47 g

Az oldat 26.47 tömeg%-os.

2.

A cukor oldhatósága 20 °C-on 211.5 g/100 g víz

100 g vízben feloldottam 211.5 g cukrot.

311.5 g oldatban lett 211.5 g cukor

100 g oldatban `100/311.5*211.5`=67.9 g

Az oldat 67.9 tömeg%-os.

3.-4-5

A só oldhatósága 80 °C-on 38.4 g

138.4 g oldatban van 38.4 g só

100 g oldatban van `100/138.4*38.4`= 27.75 g

A forró sóoldat 27.75 tömeg%-os.


lehűtöttem kikristályosodott só

(138.4-x) g oldatban lett (38.4-x) g só



136 g oldatban van 36 g só

`136/(138.4-x)` = `36/(38.4-x)`

x=2.4

2.4 g só vált ki

Ugyanez cukorra.

6.

Gázfejlődést tapasztaltál.

Sóoldat

Elektrolízis:

Katód (+): hidrogén-fejlődés

Anód (-): Klórgáz fejlődés

Cukoroldat:

Katód (+): hidrogén-fejlődés

Anód (-): oxigén-fejlődés
1