Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
2491
.82 A) Hány mol/dm3 koncentrációjú az az oldat, amelynek 500,0 cm 3-e 2,00 g
nátrium-hidroxidot tartalmaz?
B) Hány mol/dm3-es az az oldat, amelynek 500,0 cm3-e 2,00 g hidrogén-kloridot tartalmaz?
C) Mekkora annak az oldatnak a tömeg-, illetve anyagmennyiség-koncentrációja, amelynek 200,0 cm3 -ét 11,7 g nátrium-kloridból készítettek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

82
A

`M_(NaOH)`=40 `g/(mol)`

500 `cm^3` oldatban van 2 g = 0.05 mol NaOH

1 `dm^3` oldatban van 0.1 mol NaOH

Az oldat 0.1 `(mol)/(dm^3)`-es.

B:

`M_(HCl)`= 36.5 `g/(mol)`

500 `cm^3` oldatban van 2 g HCl

1 `dm^3`-ben van 4 g HCl = `4/36.5`=0.11 mol

Az oldat 0.11 `(mol)/(dm^3)`-es.

C

`M_(NaCl)`= 58.5 `g/(mol)`

200 `cm^3` oldatban van 11.7 g NaCl

1 `dm^3`oldatban van `1000/200*11.7` = 58.5 g NaCl = 1 mol

Az oldat tömegkoncentrációja 58.5 `g/dm^3`, anyagmennyiség-koncentrációja 1 `(mol)/(dm^3)`.
1