Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi - koordináta-rendszer, függvények

Főoldal » Középiskola » Matematika
1057
Egy részecske mozgását a következő függvény írja le:
s(t)=1/2 4+2t +2
a.) Milyen távol volt kezdetben a ponthoz képest?
b.) Milyen távol lesz a ponthoz képest 2 perc elteltével?
c.) Hány perc múlva lesz a ponthoz képest a távolsága 5 cm?
d.) Ábrázold a részecske mozgását leíró függvényt koordináta-rendszerben!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Azt kihagytam, hogy a "t" az eltelt idő másodpercben, "s" a távolság milliméterben a vonatkoztatási ponthoz képest.
0

a) Ha kezdetben, akkor t=0, ekkor s(0)=3.
b) t=120, és végig kell számolni; s(120)= 61 +2, ezt igény szerint kerekítheted.
c) s(t)=50:

50= 4+2t /2 +2, rendezés után 4606=t lesz, tehát 4606 másodperc múlva.

d) Ajánlom figyelmedbe a WolframAlpha nevű oldalt:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=sqrt(4%2B2*x)%2F2+%2B+2

Innen a kék vonal kell neked, ahol x≥0.
0

t=120 esetén a gyökjel alatt 244, tehát  244 /2 + 2 az eredmény. A gyökvonás azonosságai szerint  a / b = a/b , tehát ha ilyen alakra tudjuk hozni, akkor egyszerűbben is fel tudjuk írni. Mivel 2= 4 , ezért a hányadosból  244 / 4  lesz, az előbbi szabály szerint ez megfelel  244/4 -nek, ez pedig  61 -gyel egyenlő.
0

Én azt gondolom, hogy a mellékelt kép szerint. (lehet, hogy tévedek)
0