Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1965
83 A) Hány mol és hány g nátrium-hidroxidot tartalmaz 200,0 cm3, 0,5 mol/dm3
koncentrációjú nátrium-hidroxid-oldat?
B) Hány mol és hány g hidrogén-kloridot tartalmaz 200,0 cm 3 0,5 mol/dm3
koncentrációjú sósavoldat?
C) Hány mol és hány dm3 standardállapotú ammóniagázt tartalmaz
200,0 cm3 1,0 mol/dm3 -es ammóniaoldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
83 A

`M_(NaOH)`= 40 `g/(mol)`

200 `cm^3` oldatban van `200/1000*0.5`=0.1 mol = `0.1*40`= 4 g

Az oldat 0.1 mol, azaz 4 g NaOH-ot tartalmaz.

B,

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol`

200 `cm^3` oldatban van `200/1000*0.5`=0.1 mol = `0.1*36.5` = 3.65 g

Az oldat 0.1 mol, azaz 3.65 g HCl-at tartalmaz.

C,

`M_(NH_3)`= 17 `g/(mol)`

200 `cm^3` oldatban van `200/1000*1`=0.2 mol `NH_3`

1 mol standardállapotú gáz 24.5 `dm^3`

0.2 mol gáz `0.2/1*24.5`= 4.9 `dm^3`

Az oldat 0.2 mol ammóniát, azaz 4.9 `dm^3` `NH_3`-gázt tartalmaz.
1

Sájikaa!Érdeklődnék ezek a feladatok melyik tankönyvben találhatóak meg?Köszönöm
0