Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
2753
84 A) Hogyan kell készíteni 500,0 cm3 0,1 mol/dm3-es nátrium-hidroxid-oldatot?
B) Hogyan készítsünk 250,0 cm3 0,2 mol/dm3-es kálium-nitrát-oldatot?
C) Hány dm3 standardállapotú hidrogén-klorid-gáz szükséges 1110 cm3, 3,5 mol/dm3 koncentrációjú sósav előállításához?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
84 A

`M_(NaOH)`= 40 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 0.1 mol NaOH

500 `cm^3` oldatban van `500/1000*0.1`=0.05 mol NaOH = `0.05*40`=2 g

Az oldat elkészítése: fél literes lombik, vizet bele kb félig, hozzáadjuk a 2 g NaOH-ot, feloldjuk, feltöltjük 500 `cm^3`-re.

B,

`M_(KNO_3)`= 101 `g/(mol)`


1 `dm^3` oldatban van 0.2 mol `KNO_3`

250 `cm^3` oldatban van `250/1000*0.2`= 0.05 mol `KNO_3` = `0.05*101` = 5.055 g

Hasonlóan, mint előbb, szükségünk van 5.055 g `KNO_3`-ra és 500 `cm^3`-re feltöltjük.

C,

1 `dm^3` oldatban van 3.5 mol HCl

1110 `cm^3` oldatban van `1110/1000*3.5`= 3.885 mol HCl

1 mol HCl az 24.5 `dm^3`

3.885 mol HCl az `3.885*24.5`= 95.1825 `dm^3`

95.1825 `dm^3` st. álapotú HCl-gáz szükséges.
1